2012. június 29., péntek

kétszer kilenc

Ez a kedvenc szójátékom, a 9-es hófordulók kapcsán szokott eszembe jutni. Merthogy 9 hónapot töltöttek odabent a gyermekeim és éppen 9 hónapja voltak végre hajlandóak kibújni és napvilágot látni.

Bigi nem sokat változott, bár a hófordulója tiszteletére kicsit rágörcsölt a teljesítményekre. Szabadon kószál, bekolbászolja a környékét, és ő az első naturalista virágföld-kedvelő és evő gyermekem is. Pár napja már mászáskezdeményeket is mutat, emelgeti a pelenkás testrészét, és lábujjheggyel előre löki magát. Beszédfejlődése példátlan, valószínűleg béka lehetett előző életében, ugyanis, ha kerek a világ, egy egyszerű "kvak"-kal jelzi. Sűrűn kvak-kvakkol. De hát mi gondja is lehetne, amikor minden vegetatív igénye ki van elégítve és a nap 24 órájában -olykor túlságosan is- gondoskodó tesók veszik körül?!
Napirendjére leginkább a besimuló jelző illene. A nagyok harsánykodásától zeng a ház, így reggel annak ellenére, hogy ő még szívesen aludna, mégis ébrednie kell 7 és 8 között. Szerencsére csak pár percet vesz igénybe a nagyok reggeli kakaójának elfogyasztása, s amíg én elsőkávézom, ők már túl is lendülnek a reggeli macikon, s már mehetünk fejni-állatozni. Mire mindenkit megetettünk-megitattunk, hipp-hopp már 10 óra is elmúlt, általában ekkorra ébred a kiskirályfink igaziból. Játék a nagyokkal, közben kis házimunka nekem, láb alatt ők, aztán ebéd és csöndes pihenő. Hunor 3-ból egyszer ha hajlandó aludni, de korrumpálható a csöndbenmaradásért. Kismici másfél-kétórásat durmol, Bigi szintén. (én húszperces csodatevőset). Míg ők alszanak, ismét állatos körözöm egyet, ha kell dolgozom is, hogy mire apránként felébrednek, már készen állhassak a délutáni játszótér körre. 7-8-ig kinn vagyunk, nagyok élvezik, Bigi pokrócon folytatja a természettudományos ismeretek elsajátítását. (ma pl szotyihéjat kóstolgatott a játszótéri homokban, innen is csókoltatom a dekkeket és szotyihéjakat lazán homokozóba suvasztó szuperanyukákat). Bigi általában már hazafelé jövet eldurmol a babakocsiban, pedig igazán nem lakunk messze a tértől. Még az esti nagykádas triumvirátus fürdetés előtt a nagyokkal bezárjuk-ellátjuk az állatokat, aztán vacsora, majd Bigit megszoptatom és már alszik is. Újabban kihagyja az éjfeles langymeleget, helyette hajnal 2-3-ig pilled és onannstól óránként pótolja be a ki- illetve a lemaradását.
(Hunor 9-10 között önként elvonul, Kismici általában 10 utánig kóvályog, hoyg aztán vagy behulljon az apja helyére vagy bekússzon a saját ágyába. )

Csillagszemű tonhalaspizza-csücsökrágó
Tápláléka 95 százaléka még mindig az anyatej, egyetlen étkezést sem váltottunk még ki másfélével. Azt gondolom, vele szintén az igény szerinti hozzátáplálás elveit fogjuk követni, akárcsak anno Micivel. Kezdeti pépesített fuldoklásai azonnal megszűnnek, ha ő csippentheti-forgathatja-ízlelgetheti a pogácsákat, kenyércsücsköket, puffasztott micsodákat. De szívesen kóstolgat gyümölcsöt is, kedvence az alma, egy szeletkével hosszú perceken át el tud szórakozni.
Továbbra is kétfogú, nyóc és fél kiló, 80-as ruhákat hordó, fodroscombú mosolygombóc-féleség. Bújós és nyugodt, elégedett és harmonikus, finom tapintású és puhán simogató. Hogy hogyan csinálja ebben a diliházban? örök titka marad. 
 
Copyright 2009 Cucka blog. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator