2012. január 3., kedd

Az új esztendőben

Úgy tűnik, bennem valami késleltető mechanizmus működik, vagy tényleg igaza van a hitösnek, aki a 3 gyerekes készülődésekkor előszeretettel durrogtatja a bajsza alatt elcsépelt frázisát, mely szerint, nagyon hozzákényelmesedtem az itthoni léthez és már nem is tudom, milyen az, időben odaérni valahová. Valószínűleg van néminemű igazságtartalma, de a realitáshoz az is hozzátartozik, ha egyedül indulok el a 3 gyerekkel, mindig mindenhova odaérünk, esetlegesen mellbedobással zuhanunk be utolsó percben. De odaérünk. Pontosan. 

Talán egyszer majd lesz naprapontos hófordulós mérésem is, meg mit-tud-a-gyerek is, de (nézd el nekem, jelen esetben legkisebbünk), az évek folyamán, már csak puszta kíváncsiságból és kötelességtudatból teszem a száraz tények felrovását a virtuális terünkbe, menet közben rádöbbentem, hogy ez mennyire jelentéktelen adat. Szinte lényegtelen, hogy hány naposan hány centis volt, mennyit evett, mennyit aludt, mekkora ruhamérete lett milyen rövid idő alatt, hogy mikor fordult meg először, mikor aludta át egyhuzamban a teljes éjszakát először... ami igazán fontos, az a részletekben búvik meg... egy mosoly, egy érintés, egy csillogó szempár... szinte nem is önthető szavakba... és olykor már fotózni is félek, mert elmúlik a pillanat, megtörik a mozdulat, elillan a varázs. 

Kicsit elkapott a médiumokból áradó nihil és átitatott egy jó adag világvége hangulat is. Nem olyan Gyurcsokos módon, de a józan paraszti eszem is azt súgja, valami készülőben van... és most belemehetnék az aktuálpolitikai helyzet boncolgatásába, dobálózhatnék dimenzióváltásokkal, de azt gondolom, fölöslegesen tenném. Hogy mi következik (ha egyáltalán bekövetkezik), úgysem fogom tudni megjósolni. Homokba is dughatnám a  fejem, -a kereskedelmi csatornák és a napi bulvár "hírek" meg is teszik ezt a porhintést-, de mostanában egyre többször kapcsolódunk éjszakánként a Natgeo adásaira, ahol hetente 2-3-szor elcsípünk egy-egy világvége értékeléses műsort. Valahogy azt érzem, ha ennyi felől érkeznek az aggasztó hírek, az vagy tudatosan készít fel valami krachra (lásd az egyszeri embert, aki mindennap elolvassa a cigisdobozán, hogy tüdőrákos lesz, és ha tényleg bekövetkezik, rezignáltan veszi tudomásul), vagy (vivát konspiráció elmélet), valami mélyebb és komolyabb problémáról próbálják meg tudatosan elvonni az ember figyelmét.

Furcsa érzések kavarognak bennem. Pár éve még jót röhögtem volna mindezeken, saját magamon. Most viszont félek egy kicsit. Féltem a gyerekeimet. És ennél kiszolgáltatottabb helyzetben, talán még életemben nem éreztem magam.

Sosem sietettem az időt, rohan az magától is épp eléggé, de most kivételesen szeretnék egy évvel bölcsebb lenni. És szeretném, ha stabilizálódna kicsit a világ. Ha nem érezném aprócska porszemnek magunkat, és nem tűnne úgy, mintha egy kaleidoszkópban élnénk és az eddig biztosnak hitt hátterünk-életünk egyetlen tollvonással-mozdulattal semmissé válhat.

12 megjegyzés:

Dius írta...

Hékás... én is az egyszeri emberek között olvasgatom a cigisdobozomon.. csak épp tudom, hogy az ott leírtak jó része porhintés. Nem mondom, hogy jót tesz, de szerintem alapvetően nem a cigi betegít meg.
A többiben abszolút egyetértünk. Bennem is van egy ilyen "félek-féltek-menekülnék" érzés, és szívesen gubóznék be idehaza a négy fal között.
Egy biztos: bármi lesz, mi túléljük, mert a gyerekeink miatt küzdenünk kell. És értük, csakis értük érdemes. :)
Puszik.

motymoty írta...

Remélem nem is leszel ennél kiszolgáltatottab helyzetben.

Egy év múlva pont ugyan ennyire nem fogod tudni, hogy mit hoz a jövő.

Aludj egyet cucka. Vagy kóstold meg a körtét. :D

agyrágóbogár írta...

a "Natgeo" is azért adja a sok világvége műsort, mert idén ez a legkifizetődöbb!!! Ezzel a 2012 mesével a világ megzavarta a saját fejét és mint olyan mindenhol azt adják el amit az embere legjobban vesznek.

hacsak az emberek nem okoznak maguknak világvágát, ilyen szép kis "önbeteljesítő jóslatokkal"....
p.s. keressetek BBC műsorokat ha lehet, döbbentően jók mindenféle témában. "horizon" a neve az egyik sorozatnak, nem tudom ha van magyar fordítás hozzájuk.

anyus írta...

Eléggé személyfüggő, h ki-ki hány év/hónap/nap alatt lesz "egy évvel bölcsebb" :)

motymoty írta...

Anyus az egy év bölcsességnek mi a mértékegysége?

Amúgy igaza van bogárnak, nem kellene ilyeneket nézned.

anyus írta...

1 moty/kg

cucka írta...

Dius, remélem, hogy így lesz. :)

Motyi, szilveszterkor megkóstoltam. Ha sokat kóstolgatjuk, elfogy még mielőtt beérne. :D
Anyus: 1 moty/kg. :DDDD ez angyon jó. :D

Bogarandusz, a bbc is világvégét-összeomlást jósol: http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=d89435eb4

Timocska írta...

Cucka!
Én hiszem, amit a Biblia ír: "Azt a napot, vagy órát senki sem tudja, az ég angyalai sem, sõt még a Fiú sem, csak az Atya."
De én is félek és féltek...

Nagygyörgy Éva írta...

Én hiszek abban, hogy az őrangyalaink vigyáznak ránk, ezért nem nagyon hallgatom a híreket sem. Túl sok az információ, a rémhír, és én kevés vagyok ahhoz, hogy kiszűrjem mi a valóság, mi a fontos. Nézd a gyerekeidet és bízz bennük, ők jó útmutatók.

Névtelen írta...

Hat ezektol en is felek miota gyerekem van. :(

motymoty írta...

Örülök, hogy sikerült konkretizálni.

sellőlány írta...

Pedig ha jozanul belegondolunk, vilagvege joslatok nelkul is az elet mint olyan, onmagara veszelyes (varatlan baleset, betegseg, infarktus, stroke stb). Es akkor hova lesz a beke?
A sorozatos foldrengesek, cunamik, extrem kornyezeti valtozasok mar joparszor megtepaztak a Foldunket, az elmult nehany evmillio soran. Jozan esszel, a bolygot megsemmisito nagy katasztrofara szamitani nem kell. Egy hete a hollandiai Zeeland tartomany gatrendszerere nezo kavezobol csodaltam a haborgo tengert. Egy 7m-es azonnali tengerszintemelkedessel viz ala kerulhetne fel Hollandia, azt mar a gatak sem birnak. De latszatra senki sem izgul ott. Szerintem te se tedd, Cucka. Inkabb gyonyorkodj az aprotermetuekben. Bigi csodaszep, kar, hogy csak ritkan publikalsz rola kepet...

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Cucka blog. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator