2012. szeptember 12., szerda

szöktetés

Hm. Egy éjszakám volt feldolgozni a történteket. Este érkezett egy anyatárstól a felvilágosító szembesítés

Helyszín: óvoda. Békés délutáni nyugalom, a gyerekek egy része még alszik. Adva van kisbence, aki addig hergeli énnagyfiam, -hogy nem tudja kerítésen kívülre lökni a papírrepülőt-, míg annak végre sikerül a manőver, ámbátor a kinntreszakadt papírrepülő látványa lefelé görbülő ajkakat eredményez. Ekkor kisbence felajánlja segít visszahozni, csak Hunor emelje meg a tyúkhálós kerítést egy bizonyos ponton. Hunor persze megemeli, kisbence kimegy és eszeágában sincs visszajönni visszaadja a repülőt. Hunor kicsit megijed, kéri szépen, hogy jöjjön, majd az egész akciónak egy arra kóborló dadus vet véget. 

Kérdem én: egy sima elbeszélgetésen kívül mi dolgom nekem ebben a történetben? (mert az tegnap meg volt, szépen kivesézve, erről szólt még az estimesénk is...)

Tényleg kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy ti hogyan látjátok? nem hiszem azt, hogy a gyerekem egy földreszállt angyal lenne, de ez az egész szituáció számára abszolút ismeretlen, hiszen nélkülünk sosem megy el sehová, kerítésen kívülre meg pláne nem. (most sem ő ment, ugye) És felelőst sem keresek, hiszen gyakorló szülőként pontosan tudom, hogy elég egy félrenézett pillanat ahhoz, hogy a legnagyobb baromságokat is megcsinálják.

21 megjegyzés:

micka írta...

szegény Hunci semmi rosszat nem csinált, és mégis őt vádolják? kisbencével kellene beszélgetni a szabályokról és anyukával a túlóvás veszélyeiről...

anyus írta...

És miután már mindenki beszélgetett mindenkivel, meg kellene erősíteni a kerítést, mert az alapvető h egy óvodaudvar biztonságos legyen ebből a szempontból.

anyus írta...

Tényleg cucka, most utánaszámoltam, a gyerekeim eddig összesen nyolc oviba jártak (falusi/városi, szegényebb/jobbmódú), de sehol nem láttam olyan kerítést, amit egy négyéves gyerek egyszerűen felemelhetett volna.

Lili írta...

Cuckám, majd 2.5-es kicsi lányom ugyanezt tette, igaz ő a kerités alatt bújt át és az ovi előkertjébe jutott, daduska hozta vissza a hóna alatt és annyi volt a mondandó, hogy jövő héten meg kell csináltatni a kerítést a karbantartó bácsival.Jelzem azért kisbence nem 2 éves és nem látogatóba jár már az oviba. Szerintem éppen elég amit mondtál Huncnak, hidd el egy életre bevésődött.

cucka írta...

a kerítés betonoszlopokra szerelt tyúkháló. alatta föld, gondosan kikaparva. (előkészített szökés :D), bokrok mögött van. ezt emelték még átkúszásnyi méretűre. sztem ezt még egy kétéves is meg tudja emelni. (lásd kétésfeles Kyra föntebb) a részletekbe most nem mennék bele, de túl a pénzkérdésen (ami igenis érezhetően jelen van, vagyis inkább nincs), nem feltétlenül hiszem, hogy gondatlanság történt volna. nem abban látom a megoldást, ha betonfalak közé zárjuk őket, hogy ne ismerkedhessenek meg a határaikkal, sokkal inkább arra gondoltam most, hogy objektíven nézve, mennyi "dolgom" van ebben az ügyben. (túllihegését máig nem értem, és nem szeretem, ha ezért felelőtlennek kellene éreznem magam).
azon merengtem el, hogy ha Huncos ennyire jóhiszemű és ennyire nem látja a cselekedetei következményeit, (vagy ez is csak életkori sajátosság?), akkor mi lesz itt később...?

Ildi írta...

Szerintem ennyi idősen még fel sem merül benne, hogy mi lesz a következménye! Főleg nem azért, mert ha adott esetben ő mászik ki kisbence javaslatára (gyanítom ezt is megtette volna, ha meggyőzi kisbence), neki eszébe nem jutott volna kinn maradni, hanem rögtön ment volna vissza. Persze ez sem helyes, de ez nem rossz szándék. Én kisbencével beszélgetnék el, hogy benne mennyire volt ez az egész helyzet előre eltervezve...? Arra ment ki az egész repülő dobálás, hogy kiszökhessen? Vagy csak a helyzet adta magát? Mert ez sem mindegy. Szerintem Hunornak egy életre elegendő tanulság volt az, hogy ekkora feneket kerítettek a dolognak, és többet ilyenbe nem megy bele...

mhtimi írta...

Én , mint "rutinróka", mégis abban látom a probléma egyik okát, hogy miért lehet ezt megtenni egy oviban? A gyerek az olyan, hogy minden lehetőséget kihasznál, hogy feszegesse a hálókat, itt és most szó szerint is :)... Mindenképp meg kellene oldani, hogy ez ne történhessen meg többet... Hunor érezte, hogy ez már túlmegy azon a határon, ami még huncutkodás, és szerintem tökéletesen átlátta, hogy ebből nagy baj lehet. Az, hogy elmagyaráztátok neki, csak megerősítette ebben. Kisbence valószínűleg Lucifer, aki mindig kihasználja a befolyásolható gyerekeket, és sajnos nekünk kell a saját gyerekeinkkel megértetni, hogy tanuljanak meg nemet mondani. Nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, de én most kezdem látni a nagyoknál, hogy nem reménytelen... Már nem akarnak mindenáron jófejek lenni, nem tesznek meg bármit annak érdekében, hogy bevegyék őket a csapatba. Rengeteg beszélgetés előzte meg ezt, és most kezdik már belátni, hogy nem kell mindenkinek megfelelniük... Persze, én még nem vagyok nyugodt, hiszen most egyre veszélyesebb kerítések alatt lehet már átbújni, ahogy nőnek, a kísértések is mások lettek. Csak remélni tudom, hogy nem volt hiábavaló a sok hegyi beszéd.És, persze mi is küzdünk még az oviban a legkisebbel, mert ő természetesen csak a Kisbencékkel akar játszani:))))

anyus írta...

Cucka, nem beszéltem gondatlanságról, egyszerűen van egy probléma amit meg kell oldani, mert a gyerekekben kódolva van a kíváncsiság és ezzel együtt a szökés :) És nem biztos h önmagában az a megoldás h a szülők elmagyarázzák a gyerekeknek h ez veszélyes, mert lehet h van olyan négyéves akinek ezt elég egyszer elmondani, de én úgy látom h több az olyan, akinek nem elég még többször sem :D Nem véletlenül van sok ovi ajtaján retesz vagy elektromos zár, mert a szülő amikor rábízza a gyerekét másokra, akkor elvárhatja az biztonságban legyen, még ha maga Lucifer is :D

cucka írta...

Nyilván igazatok van rutinróka anyáknak az ovikerítés biztonságával kapcsolatban. (erre ma szeretnék rákérdezni, eszembe nem jutott, hogy ezen gondolkodjak üres óráimban). Amúgy nem egy hatsávos autópálya van a szomszédságában, hanem mező. :) (ez a történet szempontjából azért lehet fontos, mert talán ezért sem éreztem, hogy aggódnom kellene a gyerekeim biztonsága miatt)
Itt is magasan vannak a kilincsek és fölül tolóreteszesek az ajtók. És persze értem én, hogy elvárható, hogy elvárható, hogy a gyerekek biztonságban legyenek abban a környezetben, ahová kvázi beadjuk x órára, de ez akár a mi házunkban is előfordult volna a kertvégibe. (oké, tudom, saját gyerekem és saját felelősségem). Én megbízom bennük, tudom, hogy nem szöknének ki, ezerszer inkább nyüsszögnének, hogy vigyem ki őket pl a Duna partra, minthogy saját maguk kikommandózzanak. (persze, lehet, hogy 2 év múlva már egészen másképp gondolom) És hiszem azt, hogy ez a túlpörgetés most éppen elég is a Hunor lelkének ahhoz, hogy bevésődjön a történet.
Amúgy annyira nem tulajdonított neki jelentőséget, hogy itthon meg sem említette és mikor rákérdeztem, totál természetesen mesélte el, hogy mi történt. (egy másik dologra sokkal élénkebben emlékezett, azt ma tisztázom, mert az még engem is sokkolt)
Lassan rájövök, jobb vót a nyár! Örök elégedetlenség, asszony a neved! :D

Dominika írta...

Hűűű, kisbence nagyon meghatározó egyéniség... Nagyon nehéz ám egy ekkora gyerekben, mint Hunor tudatosítani, hogy ellenálljon kisbence szeszélyeinek. Mert az eszével tudja, hogy mit nem szabad, csak a szíve!, az húzza másfele. Meg persze fiú is. A lányomnak eszébe nem jutna ilyesmit csinálni, a fiam viszont már okozott meglepetéseket. Különbség van gyerekek között is. Csak ez a kisbence! Anyukája? Apukája?

Bea írta...

És az óvónéniknek nem tűnt fel, hogy 2 gyerek a bokrok mögött kerítést feszeget? Mert ha teszem azt nem kóborol arra egy dadus, és kisbence mégiscsak elkódorog a világba, akkor az mégiscsak az ő felelősségük lenne, nem a tiéd, és pláne nem Hunoré. Szóval nálam inkább itt a bibi.

cucka írta...

Bea, egy tyúkhálót nem kell feszegetni, féllábbal felemelhető. ;) Az oviudvar hatalmas és bokros-fás terület, a 60 gyerek oly simán el tud oszlani, mintha 10-en lennének. Ma beszélgettem a dolgozókkal, nem pontosan úgy történtek a dolgok, mint ahogy az hozzám eljutott. A szökés nem vett igénybe 10 másodpercet sem, Hunor emelte, Bence átcsúszott alatta, de végig LÁTTÁK a dadusok. Így azért kicsit más.
(kerítésen én is szöktem haza az oviból. barátnőmmel addig kapargattuk az egyik elemet, míg az el nem engedett, aztán én átbújtam és hazaszöktem. :) )

Timi írta...

Szerintem sem kell többet tenned, sőt, talán még az esti mese is sok volt :) Miért, mit javasoltak...?

cucka írta...

Timit, éppenhogy semmit. a buzgó anyuka reagálta pöppet túl a dolgokat. (és utólag én is soknak éreztem az esti mesei erről beszélgetést, mert Hunor a végén közölte, hogy ő most már megértette és nem szeretne már erről beszélgetni tovább :D )

sellőlány írta...

Öööö, azon tul, hogy a tyukhalot a tyukok szokese ellen talaltak ki, nem lett ez a dolog kicsit tulspirazva minden oldalrol? Meg azon elmelkedem, kisbence a fene nagy szabadsagvagyaban vajon meddig mert volna elmenni, ha nincs ott a dadus? Talan a kovetkezo sarokig sem... remelem, tenyleg nem Hunor issza meg ennek a levet, tobbszorosen.

cucka írta...

sellő: de, de nagyon is-nagyon is. :) és nincs is baj, sőt. azért ez itt nem csikágó, hanem egy ezer lelkes település, a sarokig nem jutna el, úgy fülön csípnék. mindenki ismer mindenkit. :)

anyus írta...

Azért autók járnak ott is :)

cucka írta...

a mezőn/réten? nem, arrafelé nem járnak autók. :)
és persze, gyakorlatilag BÁRMI előfordulhat bármikor, de én képtelen vagyok ennyire görcsösen élni. lehet, hogy hiba, de én továbbra sem érzem hogy valóban ekkora súlya lenne ennek az egyszerű gyerekcsínynek.

anyus írta...

:) Nem a csíny súlyáról van szó, hanem a kerítéséről. Aminek ugye sajnos nincs súlya :D

Popianyu írta...

Cuckám, én leragadtam ott, hogy a kerítésben van a hiba. Ennyi. :)

Rita írta...

Ha a gyerekem rosszaságon töri a buksiját, például kifelé próbálja röptetni a repülőt az nem két másodperc. Nem hiszem el, hogy a felnőtt, akire rá van bízva a gyerek nem látja, hosszú perceken át, hogy mire is tesz kísérletet az alig egy méteres kis emberke márpedig ha nem látja az nagyon nagy baj. A kerítés átbújásos eset valóban pár másodperc de ami előtte lehetett az talán nem pár mp volt. Az én kislányomat akkor érte baleset mikor jellemzően az a bizonyos óvónő volt vele. A másiknál sosem voltak durva balesetek. Szóval igenis nagyon sok múlik a gondozókon. Szerintem.

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Cucka blog. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator