2011. június 26., vasárnap

Istenek itala

Nemhiába, a nyár esték (délelőttök, bográcsozások, délutánok) közkedvelt és üde színfoltja a rozé bor, egy bizonyos fajtája, kiccsaládunkban abszolút életmentővé lépett elő.
Történt vala, hogy pár napja, a nagy forróságok idején, az egyik lízingelt alfa-lányunk, akinek teje a házi sajtkészítésünk alapjait biztosítja, kedvetlenül, szomorkásan kullogott be utolsóként a legelőről. Beállt ugyan a fejőállásba, a napi mennyiséget teljesítette is, de bele se dugta az orrát az előtte heverő takarmányba, és miközben türelmetlenkedve érkeztek a többiek is, ő csak tovább támasztotta lihegve az istálló falát.
Véletlen szerencse, hogy aznap este itthon volt a ház ura, és sikerült konzultálnia is nagyállatos baráttal, így a diagnózis is viszonylag hamar felállítódott: bezabált, felfúvódott. A házi praktika erre igencsak vicces: borban feloldott élesztővel kell megitatni a delikvenst. Modern korunk háziasszonyának csak porélesztője akadt a kamrában, a gazdának meg csak a fennemlített jóféle bora, így Foltos virágszálunkat az élesztős bor elfogyasztása után komoly életmódtanácsokkal láttuk el: kapja össze magát reggelre, mer’ ha nem, a bőréből ágyelő lészen. (persze aggódtam, meg bögyörgettem azt a konok, busa fejét, hogy térjen vissza a nagyútról, melyre véletlenül rátévedt)
És végre egy sikertörténet: reggelre hatott az áfium, Folti visszatért a kecskeördögök világába, amelynek azóta is aktív tagja. (a borból meg beszereztünk egy kartonnyal mindannyiunk örömére)

(erről meg a tyúkjaim jutottak eszembe, akik a meggyszörpnek való, tokajiba beáztatott meggyszemek megbuggyant tetejit kapták meg kora délután, este mindannyian félig lehunyt szemhéjakkal, alfában pihentek, és a tojáshozamukra nem volt túl jó hatással: másnaposan csak 60 százalékosan teljesítettek)

13 megjegyzés:

CraftRoom írta...

Vidéki élet ide vagy oda, azért azt a pössti éneteket sosa tagadjátok meg az ilyen eseteknél. :D Crocs-os farmerék. ;)

(Örülök hogy hamarabb átjöttél, bár tudom tudom hogy miért volt az a dátum, ami. :) )

Dius írta...

Örülök, hogy már él ez a blog. :)És tetszik.. határozottan ügyes vagy. :)
Már látom magam előtt, amikor Zsigu ovis korában könyvet adsz ki ezekből a házi praktikákból, amit addig összeszedsz a háztáji mellett. :)))

cucka írta...

Szőli, én is örülök, hogy átjöttem, igaz, itt még mindent ki kell "tapogatnom", de határozottan könnyebb/gyorsabb az ittlét. Esküszöm, órákat takarítok meg egy bejegyzés megírásával, már nem is emlékszem, mikor volt utoljára ennyire gördülékeny a másik blog. (már ha volt egyáltalán valaha...). :)
Dius, szívesen bezsebelném a dicséretet, de a sablonkészítés nem az én érdemem, csak a pipacs motívum saját kútfő meg a (relatív) minimál-dizájn. (a többi Szőlő-művek)

AndiLeila írta...

Nagyon jó az új blog!!
Az élesztős Tőrténet ismerős...
Mikor még Szarvasmarhát tartottunk(Mezőgazdasággal foglalkozunk)nekünk az élesztő- Pálinka kombinácíót javasolták felfúvódásra...de nem hozott eredményt sajnos...

julcsi írta...

Fakan Julcsi voltam!!!
Csak véletlen nem jelőltem ki profilt..

cucka írta...

Egyszer már volt nekünk is egy felfúvódott kiskecskénk, az darát zabbantott be, és ő is menthetetlen volt. :(
Azt gondolom, Foltinál azért volt szerencsénk, mert nagyon korán észrevettük, nem evett olyan sokat és így még bélmozgása volt, amikor elcsíptük, szóval idejében. :)
És a falusiak itt is használják a pálinka-élesztőt is. :) még szomorkodó tyúkoknál is. :D

micka írta...

szépek a pipacsaid nagyon:-))

akkor a kecskékkel közösen borozgatni is lehet?:-)

anyus írta...

Dalma: :) Ha épp nincs vendégük akkor az állataikkal iszogatnak... persze csak terápiás céllal.

Lepkevár írta...

A tyúkos sztori különösen tetszett. :D

(Rendszeres olvasók-funkciód lesz majd? :) )

cucka írta...

anyus, Dalmika: :DDDD ezt az együtt borozgatást még nem forradalmasítottuk, de a faluban járja pár perverz párkapcsolati történet, melyben a gazda és a kecskéje jut főszerephez...
Lepkevár: nem hiszem, hogy lesz rendszeres olvasósom is, elég nekem az FB dobozka. Biztos van értelme, és az okosok tudják is, de egyelőre nem látom át, mért jó az, ha van nekem kettő hasonlatos belőle. :DDD
(már rég óta vágytam egy kis minimál-felszereltségre, úgyhogy most elégedetten somolygok nemlétező bajszom alatt)

Bea írta...

Nagyon csajos az új dizájn:))))

ilgya írta...

ÁÁÁÁÁÁÁÁá pipacsok,imádom........mintha a kozmetikámban járnék:))))
na majd félév múlva megkérdezlek a tapasztalataidról.....én,mint notórius blogszolgáltató váltó.......
"alkoholista" állatok:))))))))))

haNa írta...

Szia Cucka! Odaát is mindig olvastalak, de egy idő után nem tudtam kommentelni. Voltaképp nem bántam, mert már úgyis csak olvasni jártam, annyira szeretem az írásaid és a képeket!:))) Kérem a jó istent arra, hogy adjon neked 3 aprótalpú mellett is elég időt, ihletet és kedvet majd, hogy írj tovább, mert bearanyozod a napjaimat és pl. ezen a bejegyzéseden már csak csendben, magamban visítva röhögök, annyira jó! Ez a kecske kúrálás bec.rás! :)))))))))))))

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Cucka blog. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator