2011. október 13., csütörtök

Szívmelengetős

Tegnap reggel úgy indult el Huncos az oviba, hogy ha hazaér, szeretné lerajzolni a családját. Meglepett a kérése, ám a lelkem mélyén nagyon örültem is neki. Aki régebb óta olvas, tudhatja, hogy Hunornak sosem volt erőssége a rajzolás, a kézműveskedés, mi meg sosem erőltettük, úgy voltunk vele, majd megérik erre is, majd eljön ennek is az ideje. 
Aztán hazajött és kérte a papírt s a tollat. És elmélyülten rajzolt, majd lelkesen bemutatta a családját. 


Hm. Nekem tetszetős a családmodellünk. (abban meg csak bízni tudok, hogy nem mindig lát ennyire komornak és zordnak...)

14 megjegyzés:

anyus írta...

:) Az gondolom jó h középre rajzolta magát. Számomra érdekes h Bigulka az apjához van közelebb, nálunk a gyerekek az aktuális babát mindig mellém tették. Lehet h az az elve h a férfiak tartsanak össze :))

Bea írta...

Aranyos kis krumplicsalád:)
Szerintem azért tette Bigulkát Apához, mert tudat alatt szeretne egy kicsit többet anyából, nem? Mint ahogy az, hgoy saját magát a szülőkkel egyformára rajzolta, és középre, szerintem az is a figyelem középpontjába vágyását jelentheti. Bár én teljesen laikus vagyok rajzelemzésben.
De nagyon tetszik, hogy Minkust is és Zsigut is úgy rajzolta, hogy a lábával összeérjenek:) Szereintem nagyon ügyes:)

cucka írta...

Minden megoldást elfogadok, mert én sem értek hozzá.
Nekem az volt az első gondolatom, hogy mindenki keze-lába mindenkivel összeér, és ebből én arra asszociáltam, hogy szerető családban éldegél és ugyanerre gondoltam, akkor is, amikor önmagát és a tesókat középre rajzolta, hogy mi, fölnőttek vesszük körbe őket. (annak tényleg nem tulajdonítottam jelentőséget, hogy magát a mi nagyságunra rajzolta, talán azért, mert napjában többször is elismétli, hogy ő már nagyfiú, mert óvodás és reggelente ő is dolgozni megy).
Minka és Zsiga menet közben cseréltek "helyet", szóval először fordítva voltak, Zsigger volt a hozzám közelebbi.

motymoty írta...

Milyen jó! És milyen nagyfiú már. A képen is. :)

micka írta...

nagyon tetszik.:-)
ő van középen, vagyis teljesen jól megtalálja helyét a világban,
minden gyerek a világ közepének érzi magát (már akit nem nyomnak el)
a jobb oldal a nőiesség oldala, a bal a férfiasságé, szóval itt is minden ok.
ő a legnagyobb a gyerekek közül, mondjuk Minka túl kicsi, de sztem ez
abszolút normális. az ő rivalizációs testvérkapcsolatukban is.
én nem hinném hogy Hunc rajza vágyakat
jelentene, szerintem a valóságot láttatja.
viszont a szeretet benne van.
nagyon bírom a bab-embereket.:-))

vorosbegy írta...

Én egy kicsit tanultam ilyesmit, ha nem gond elmondom amit látok, de ez nem szakmai elemzés :)
Először is ezen a linken megnézheted Hunor rajzkorát :)
http://logopedia-velence.info/goodenough
hivatalosan úgy készül a családrajz, hogy leteszel a gyerek elé mindenféle színű rajzeszközt és egy üres lapot, majd jegyzetelsz és felírod a sorrendet,ami nagyon fontos... kit rajzolt először stb...minden kis megjegyzést közben, minden javítást, nonverbális eszközeit, majd amikor kész a rajz, mesélje el!
Fontosak a színek, a méretek, a szociális tér, a kapcsolatok, elhelyezkedés...
Tipikus elsőszülött rajz :)))) Egyenrangúnak érzi magát a családban, hiszen méretben majdnem azonos veletek, ez mellérendelt viszonyt jelez, biztonságban érzi magát, a szociális mező közepére rajzolta magát, és fontos, hogy a két kistesó is a védelmező szülők között helyezkedik el, a lap közepén. Ő még a lábasfejűek korszakában rajzol, mint ebben a korban a legtöbb gyerek, de a karok mégis kitárva, egymás felé nyújtva értelmezendőek...a két kistesó fölé helyezte magát, ő a "fönök", az Isten a számukra, tulajdonképpen a lábát csókolják :))) fontos velük a kapcsolata, féltékenység esetén inkább a lap szélére, valamelyik szülő másik oldalára rajzolta volna őket. viszont nem rajzolta közétek sem őket, a dobogós helyét nem adja soha nekik :)))) Ahogy nézem őket hárman, az pontosan olyan viszonyt mutat, mint a hárman az ágyban kép :) Nagyon érdekes, amit írtál, hogy kicserélte Minkát és Zsigut rajz közben. Minka már közelebb áll hozzá, kicsit jobban a lába alatt van, a csere szerintem (de itt jó lett volna hallani mit mond) csupán a nemi rendeződést jelzi...tisztában van a nemek jelentésével és talán férfiuralmat is érez? :) a három férfi együtt és kissé jobbra felfelé is helyezkedik a nőkhöz képest :)
Száz szónak is több a vége, a családrajz szerint tökéletesen csinálod Cucka!!!! :)))))))

mbal írta...

Nagyon szép :)

Kinga85 írta...

Édes nagyfiú ♥

Kinga85 írta...

Az jutott eszembe, hogy ugye lesz majd szüléstörténet?

Dius írta...

Tényleg szívmelengető a rajz. Nekem az tetszik a legjobban, hogy a tesói annyira körülötte/mellette van, és annyira látszik, hogy ő ott áll mögöttük, védi őket. :)
Tudod mit? Jól működik ez az elfogadós nevelésed. :)

cucka írta...

Lányok, köszönöm a hozzászólásaitokat. :)

Vbegy, én megcsináltam a linken a tesztet, de a kapott számok tükrétől nem lettem sokkal okosabb. :DDD (és külön köszönöm a kimerítő válaszod. :) )

Kingus, egyszer biztos, de egy *lustadög* vagyok. :$

Engem továbbra is elvarázsol Hunor mindennapi kibontakozása. Pl sosem hittem volna, hogy nulla segítséggel egyszer majd csak ő elkezd ilyen kis bab vagy krumpli-emberkéket rajzolni. Az meg már megint egy másik történet, hogy tegnap egy olyan őszi tájat kreált az oviban, hogy kiállították... ha megkapjuk, majd büszkélkedek vele. (én asszem képtelen lennék egy olyant összedobni, szóval a krejatívságát -sem- tőlem örökölte, hanem Apjuktól, aki ennyi idősen már csatajeleneteket rajzolt a családi legendárium szerint)

vorosbegy írta...

:)))))) eleinte én is filóztam a számokon :))) de ugyebár van a valódi kora hónapokban megadva és egy rajzkor...adott korban hány hónaposnak felel meg a rajza alapján, az index szám az magas :)

Csatajelenet :))))))))))))

szittyazoli írta...

:) mikor az én fiam annak idején ilyenekkel rajzolta teli a nem egész egy hetes frissen tapétázott szobát...azt mondta az mind "halikopter".
...de mint családi fénykép is nagyon szép.:)

cucka írta...

hehehe :DDDD Kismici is pár napja megrajzolta a szobák falát, ő "nyaunyau"-nak hívta alkotásait. :DDD szerencsére lemosható falfestékünk van, bár a filctoll lesúrolása enyhén maradandó nyomot hagyott. :D

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Cucka blog. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator