2012. október 25., csütörtök

kérdések

A kezembe került egy régi-régi fotó. Választott otthonunk temetőjéből készült panoráma felvétel. Az örök nyugalom és béke vidéke. Emberzajoktól mentes, vissza a természetbe világ ez. 
A hétvégi csodaszép idő minket is kimozdított és felbaktattunk saját szemmel is megnézni a helyet.

 
Varázslatos és csöndre intő. Tapintható valami felsőbbrendű erő törvénye: itt nem mi, emberek vagyunk az urak, hanem a Teremtő, az Isten, valami sokkal ősibb és elementárisabb intenzitás. 

Egyedül a gyerekek nem érezték vagy talán pont azért, mert ők is, de zavarukban csicseregtek, Hunor pedig kérdezgetett-nézegette a sírokat, és kérte olvassam fel a neveket, a kiírásokat. A különválasztott gyerek- és csecsemősírokét is. Okos kis arcocskáján ezer érzelem futott át, miközben böngésztem a neveket, s ő megpróbálta kitalálni a sorsukat.

Aztán észrevette az egyik síron a feszületet és mintha csak akkor értette volna meg az összefüggést felkiáltott:

- Anya, ott a Jézuska!  a Jézuska ide van eltemetve? (nem, kicsim, nem ide, ez csak azt jelzi, hogy mindannyian feltámadunk, akárcsak ő)

- De hogyan? Hogyan támadnak fel a halottak? (bajban voltam: sosem tudom, mennyire van jogom az általam elképzelt valóságot elmondani gyermekeimnek, így én valószínűleg hosszabb fejtegetésbe kezdtem volna az erőviszonyok letisztázásával, de szerencsémre itt segítségemre sietett az éppen ott tartózkodó Zsuzsa-óvónéni, aki elmagyarázta, hogy az összes elment szerettünk fenn van a mennyországban, ahol csak szép és jó dolgok történnek, mindenki boldog és szeretet van és majd eljön az a nap, amikor újra találkozhatunk velük)

Nálunk a nap fénypontja -normál esetben- az esti lefektetés. A gyerekszoba pislákoló lámpájának félhomályában mindenről sokkal könnyebb beszélni. Így történt ez aznap is. A Nagyfiú miután alaposan bevackolt ágyába, félálomban még odasúgta: nagyon jó volt a mai nap, a soknapból az volt a  legjobb, hogy itt volt ma a Nagyi és hogy kirándulni voltunk. Meg az, hogy ha majd meghalunk találkozunk a Dédivel, aki vár minket. Anya, én nem félek a haláltól, mert akkor találkozom a Jézuskával és odaköltözünk hozzá és ott mindenki mindenkit szeret...

8 megjegyzés:

motymoty írta...

:) Aranyos.

Timi írta...

Ott lakik a nagymamám. Egy éve már a nagypapám is... azaz másfél. A dédim. És a családom őseinek fele. Meg a lelkem fele. A világ legszebb helye.

cucka írta...

Timi, sajnálom. :(
Annak viszont örülök, hogy te is így gondolod. :) Tényleg a világ egyik legszebb helye (és nem perverz temetői túrára viszem az aprónépséget, esküszöm!).

Motyi, tényleg az. csudaszenzitív kis elsőszülöttem. :)

Bea írta...

Fontos kérdések ezek. És fontos válaszok.

Timocska írta...

Nálunk is igen aktuálisok a kérdések, főleg miután apukám "elment".. na meg a napokban halt meg az egyik osztálytársam (32 évesen), erősen ledöntött a hír a lábamról, aztán Lillám látva a pityergésemet kérdezgetett ezt-azt..
A gyerekek annyira érzékenyek!

Timi írta...

Ó, annyira nem sajnálom ám :) Ha már el kellett menniük, szebb helyen nem is lakhatnának :) Volt, akinek korán volt még az indulás, de volt, akinél tényleg az élet rendje volt.

A kérdésekről egyébként: én mindig egyenesen válaszolok és röviden, csak arra, amit kérdez. Nem megyek bele magyarázatokba. Marcinak már elmondtam, hogy vannak különböző vélemények, ki mit hisz, és azt is, hogy én hogy hiszem, vagy pl. a feltámadásról mi az elképzelésem. Szóval szerintem jogod van az általad elképzelt valóságot mondani, mert úgy vagy önazonos, és azt nagyon érzik és respektálják. Attól ő még megtalálja a saját útját :)

Bea írta...

Édes Hunor:)
Szerintem is az a lényeg, hogy ne hazudtold meg önmagadat, mesélj neki arról, hogy Te hogy gondolod, mit érzel, meg fogja érteni, okos. De hát tudod Te ezt magadtól is, csak hát nekünk sokszor nehezebb a halálról beszélnünk, épp ezért túlbonyolítjuk.

Tényleg szép ez a hely. Valami ilyesmi helyen el tudnám én is képzelni az örök létet.

nonci26 írta...

Nagyon szép hely, és a kis Hunor...hihetetlen, hogy ilyen kis gyerekeknek milyen mély gondolataik vannak...

Megjegyzés küldése

 
Copyright 2009 Cucka blog. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator